Öğrenmeyi Öğrenmek


Jon Fry'a göre öğrenmeyi öğrenmek nasıl çalışmak istediğini bilmek, öğrenmeyi öğrenmektir. Öğrenmeyi öğrenmek konusunda daha verimli olabilmek için şunları tavsiye edebilirim :

1. Derslere, sunumlar hazırlık yapılarak gidilmelidir. Bu hem dersi daha iyi anlamamızı hem de sunumumuzun sorunsuz sonuçlanmasını sağlayacaktır. 

2. Ders çalışırken ezber yapmaktan kaçınalım. Çünkü ezber bir bilgi kolay unutulur. Bunun yerine görsellerden faydalanalım, anlayarak çalışalım. Ayrıca sık sık tekrar yapalım. Konuyu pekiştirmek istiyorsak o konu hakkında sorular çözmeliyiz.

3. Derslerimizi mutlaka yazarak çalışalım. Böylelikle kolayca dersimize yoğunlaşabiliriz. Sadece okuyarak ders çalışırsak dikkatimiz kolayca dağılabilir. 

4. Derslerimize az da olsa her gün çalışmalıyız. Bu durum bizim ders çalışmaya alışmamızı sağlar. 

5. Bir derse uzun süre çalışıp dersten soğumak yerine o dersi her gün birer saat çalışmaya özen gösterelim. Bir derse 5-6 saat yoğunlaşırsak bilgilerimiz karışabilir. 

6. Ders çalışmak için mazeretlerimiz olsun. Mazeretlerimizi ders çalışmak üzerine kuralım. 



7. Çalıştığımız ders sevmediğimiz ders olsa bile o derse de zaman ayırmalıyız. 

8. Mutlaka derslerimizi tekrar edelim. Bilgilerimiz kalıcı olsun. En uygun olabilecek tekrar zamanları yatmadan önce ve sabah saatleridir. 

9. Derslerimizi mutlaka çalışma masamızda çalışalım. Rahat yerlerde çalışırken dikkatimiz çabuk dağılır, uykumuz gelebilir. 

10. Ders çalıştığımız ortamda dikkatimizi bozabilecek televizyon, telefon gibi teknolojik aletler olmamalı. 

11. Televizyon izledikten ya da telefonla oynadıktan hemen sonra ders çalışılmamalı. Çünkü oradaki canlı renklerden sonra kitaplardaki cansız renkler çalışma isteğimizi azaltacaktır. 

12. Çalışma masamıza düzenli olmalı ve çalışma masamızda dikkatimizi dağıtacak eşyalar olmamalıdır. 




Yorumlar

Popüler Yayınlar