Eleştiri Yapmaya Dair

 



Günümüzde çoğu insan yanlış yerde yanlış zamanda karşısındaki kişiyi kalabalığın önünde eleştiri adı altında rencide edebiliyorlar. Bunun için önce eleştiri nedir? Neden yapılır? Nasıl yapılmalıdır? Sorularının cevaplarını inceleyelim.

 

1. Eleştiri Nedir?

 

Eleştiri, karşımızdaki kişiyi, bizimle çalışan birini, ailemizden birini yaptığı hareketinden dolayı ya da onun eksik olduğu tarafları kendisine kibarca anlatabilmektir. Eleştirinin amacı yapıcı olmaktır yıkıcı olmak değildir.  

 

Ayrıca eleştirinin bir diğer amacı gerçekleşen yanlış durumu, hatayı, eksikliği karşı tarafın kabul etmesinde yardımcı olmaktır.

 

2. Eleştiri Neden Yapılır?

 

Eleştirinin yapılma amacı karşımızdaki insanın eksik olduğu yönleri azaltmak, ona yol göstermek ve onunla orta yolu bulmaktır. Bunun için de eleştiri yapacağımız zaman bunu herkesin içinde değil baş başa kalınan bir zamanda yapmak önemlidir.




 

3. Eleştiri Nasıl Yapılmalıdır?

 

ü Eleştiri, karşımızdaki insanın onuruna dokunmayacak şekilde yapılmalıdır.

ü Eleştiri yapmaya başlamadan önce kendi hatalarımızdan bahsedip, herkesin hata yapabileceğini karşımızdaki insana belirtmeliyiz. Böylece eleştireceğimiz kişiyi hatasını daha kolay kabullenir.

ü Toplum içinde asla bir insanı eleştirmeyin. Bunu baş başa kalınan bir zamanda gerçekleştirin. Çünkü herkesin bu eleştiriyi duymasına gerek yok.

ü Eleştirinizi kendiniz yapın asla ama asla başka bir insanı bunun için kullanmayın.

ü Eleştirinizin nedenlerini ve niyetinizi açıkça belirtin. Ayrıca eleştirinizin amacını da belirtmekten çekinmeyin.

ü Eleştiri yaparken asla karşınızdaki insanı bir diğer insanla kıyaslamayın.

ü Yapacağınız eleştirinin tek bir konusu olmalı. Bunun için konuları biriktirmek yerine hemen o kişiyle iletişim kurun.

ü Eleştirinizi zamanında yapın. İş işten geçtikten sonra yapılan eleştirinin bir faydası olmaz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar